Transport towarów niebezpiecznych musi przebiegać z zachowaniem wielu rygorystycznych wymogów. Najważniejszym dokumentem regulującym przepisy, których należy przestrzegać podczas przewozu chemikaliów jest międzynarodowa Konwencja ADR. Umowa ta jest aktualizowana w cyklu dwuletnim, a już 1 lipca 2019 r. jej najnowsze zapisy staną się obligatoryjne dla wszystkich podmiotów będących stronami w transporcie produktów chemicznych. Dachser, globalny operator logistyczny, który na co dzień zajmuje się przewozem chemii, jest gotowy na te zmiany, a także doradza innym firmom, jak zorganizować logistykę tego rodzaju towarów.

„Przewóz produktów chemicznych wiąże się z koniecznością zachowania szczególnej ostrożności, by zapewnić maksymalne bezpieczeństwo ludzi oraz środowiska naturalnego. Przepisy konwencji ADR są co dwa lata nowelizowane - w latach nieparzystych. Proces ich wdrażania przebiega jednak stopniowo, by umożliwić wszystkim firmom uczestniczącym w łańcuchu dostaw chemikaliów wprowadzenie odpowiednich modyfikacji na czas” – wyjaśnia Ewelina Staszewska-Kobiela, kierownik rozwoju biznesu Dachser Chem-Logistics.

Znowelizowane przepisy ADR każdorazowo wchodzą zatem w życie od 1 stycznia - wówczas można się do nich stosować nieobligatoryjnie, ale po upływie sześciu miesięcy okresu przejściowego jej zapisy muszą być już wdrożone obowiązkowo.

Regularne aktualizowanie tego dokumentu ma na celu przede wszystkim uniknięcie ryzyka pomyłek i zapewnienie jeszcze większej ochrony podczas przewozów towarów niebezpiecznych. Dlatego też w tym roku pojawiła się znacząca zmiana, która pozwoli na lepszą kontrolę procesu dostawy towarów niebezpiecznych, tzw. ADR-ów, już od samego początku. Do nowej umowy ADR 2019 dopisano wśród uczestników przewozu nadawcę, który będzie zobowiązany do wyznaczenia własnego doradcy ds. przewozu towarów niebezpiecznych (tzw. DGSA). Osoba taka odpowiada za zarządzanie ryzykiem w firmach, które w jakiś sposób zajmują się lub są związane z obrotem ADR-ów.

„Innymi słowy, przedsiębiorstwa, które nadają ADR-y, ale nie mają z nimi bezpośredniego kontaktu, także będą musiały spełnić ten warunek. To ważna zmiana. Z tego względu wyjątkowo okres przejściowy obowiązuje jednak dłużej, tj. do końca 2022 roku. Oznacza to, że wraz z początkiem roku 2023 każda firma odpowiadająca za transport towarów niebezpiecznych, a także związane z tym pakowanie, załadunek, napełnianie czy rozładunek, powinna wyznaczyć co najmniej jednego doradcę DGSA. Ma to na celu skuteczniejsze zapobieganie zagrożeniom dla osób, mienia oraz środowiska” – mówi Ewelina Staszewska-Kobiela.

Dachser przykłada ogromną wagę do dokładnego przygotowania przesyłek niebezpiecznych, skupiając się na pełnej eliminacji ryzyka błędu. Operator logistyczny stosuje środki ochrony na wszystkich etapach łańcucha dostaw.

„Wszyscy nasi kierowcy, a także pracownicy magazynowi i biurowi są przeszkoleni w zakresie postępowania z przesyłkami zawierającymi produkty chemiczne, w tym m.in. niebezpieczne. Prowadzone przez Dachser dostawy odbywają się pod okiem ok. 200 doradców DGSA z międzynarodowym certyfikatem ADR, którzy dbają o prawidłowy przebieg transportu. Dzięki temu mamy pewność, że towar zostanie bezpiecznie dostarczony do odbiorcy” – opowiada o standardach Dachser Chem-Logistics Ewelina Staszewska-Kobiela.

Do innych zmian w umowie ADR należy także rozwiązanie wcześniej występującego w branży chemicznej problemu z tzw. klasyfikacją „UN 3363”, czyli tego, co do tej pory było wyłączone z ADR z uwagi na brak odpowiedniego przepisu szczególnego. Nowy dokument przypisuje temu numerowi przedmioty zawierające towary niebezpieczne w ilościach nieprzekraczających określonych limitów (tzw. LQ).

Istotne jest także pojawienie się nowej klasyfikacji mieszanin w klasie 8, która przełoży się na brak konieczności przeprowadzania przez firmy chemiczne czy kosmetyczne prób doświadczalnych tych substancji na zwierzętach. Znając właściwości składników danej mieszaniny czy roztworu oraz w oparciu o metody liczenia wynikające z ich klasyfikacji będzie można z łatwością stwierdzić, czy dalej mieszczą się one we wspomnianej klasie. Wśród pozostałych modyfikacji konwencji znalazło się m.in. dodanie nowych pozycji w taryfikatorze i w wykazie towarów ADR. Ponadto uporządkowano też kwestie związane z oznakowaniem - m.in. wprowadzono opis nalepek ostrzegawczych w formie tabeli, oznaczenie kodów cystern z tzw. „plusikiem” czy nowe nazewnictwo w językach obcych – dla przykładu słowo „risk” z języka angielskiego ma być odtąd zastąpione określeniem „hazard”.

„Jak widać, w przypadku branży chemicznej obłożonej szeregiem regularnie uaktualnianych przepisów, dobrze zorganizowana logistyka odgrywa kluczową rolę. Dachser od lat obsługuje firmy z sektora chemicznego w ramach dedykowanego rozwiązania korporacyjnego Dachser Chem-Logistics. Oprócz posiadania rozbudowanej sieci oddziałów na całym świecie, dysponujemy wykwalifikowanym zespołem specjalistów, odpowiednio przystosowanymi obiektami magazynowymi i flotą, a także zaawansowanymi systemami IT” – mówi Ewelina Staszewska-Kobiela.